Uutiset

Responsorio-konsertti Maaningan kirkossa 29.5.2021

Vox Polaris konsertoi Maaningan upeassa puukirkossa lauantaina 29.5.2021 klo 15. Kuoro on harjoitellut kuluneen talven aikana Responsorio-konserttiohjelmistoaan, jossa kuullaan vanhaa musiikkia ja vanhan musiikin inspiroimaa nykymusiikkia a cappella eli säestyksettä. Konsertin nimi viittaa kirkon perinteiseen vuorolaulukäytäntöön. Tällä kertaa vuoropuhelua käydään ajan sillan yli eri aikakausien säveltäjien kesken.

Vox Polariksen tavoitteena on 6–8 Responsorio-konsertin toteuttaminen Pohjois-Savossa tämän vuoden aikana. Konserttikiertueen mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto, joka on myöntänyt apurahan sen toteuttamiseen.

Konserttiin turvaohjeita noudattaen

Jotta turvavälien noudattaminen onnistuu, konserttiin on pari sataa kuulijapaikkaa. Yleisöä pyydetään käyttämään maskeja kirkossa sisällä. Kaikki esiintyjät käyttävät myös maskeja laulaessaan sekä usean metrin väliä kuulijoihin. Konserttikokemuksenkin kannalta on parempi kuunnella kuoroa hieman kauempaa, jolloin kuoroharmoniat tulevat paremmin esiin.

Responsorio – Vanhan musiikin ja sen inspiroiman nykymusiikin vuoropuhelua

Maaningan kirkossa lauantaina 29.5.2021 klo 15

Vox Polaris -kuoro johtajanaan Jaana Turunen

Vapaa pääsy, ohjelma 15/ 10 € ovelta ja etukäteen Billettosta (verkkokauppa).

Kuuntele Joulun tarina -konsertti verkossa

Vox Polariksen Joulun tarina -konsertteja ei kuulla elävänä tänä jouluna. Nauhoitimme kuitenkin pienen katkelman siitä Kuopion kaupungintalolla samalla kuin esiinnyimme striimattuna eräälle työyhteisölle. Tämä minikonsertti on maksutta kuultavissa loppiaiseen saakka.

Sen myötä haluamme toivottaa kaikille kuulijoillemme hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta! Toivottavasti tapaamme ensi vuonna Responsorio-konserttiemme merkeissä!

Joulun tarina kuljettaa kuulijat joulun ajan tapahtumien läpi. Eri vuosisatojen ja eri kulttuurien joulumusiikki tuo omat näkökulmansa ikiaikaisiin kertomuksiin ja suomalaisiin jouluperinteisiin.


Joulun tarina alkaa ennustuksista ja päättyy joulun kellojen sointiin. Se kertoo Marian ja enkelin tapaamisesta, paimenista ja enkeleistä kedolla sekä itämään tietäjien vierailusta. Konsertin kohokohta koetaan seimen äärellä, O Magnum Mysterium, suuren salaisuuden luona. Esitys jaksottuu suomalaisten runoilijoiden runokatkelmin.


Vanhimmat konsertissamme kuultavat kappaleet ovat keskiajalta, uusimmat meidän aikamme säveltäjiltä. Suomalaisten joululaulujen lisäksi kuullaan joulumusiikkia Venäjältä, Ukrainasta, Amerikasta, Ranskasta, Sakasta ja Itävallasta.

Ohjelma

1. Veni, veni, Emanuel (Gregoriaaninen sävelmä)

V.A. Koskenniemi: katkelma runosta Maria


2. Maria, Herran piikanen (Itävaltalainen sävelmä, suom. Anna-Maija Raittila)
3. Bogoroditse Devo (Sergei Rachmaninov, op. 37)


P. Mustapää: katkelma runosta Puer natus in Betlehem
4. Paimenen yösoitto (Jari Levy, sov. Outi Mattila)


5. Maa on niin kaunis (Saksalainen sävelmä, sov. Merja Rajala)


Kanteletar: katkelma Neitsy Maarian virrestä


6. O Magnum Mysterium (Morten Lauridsen)
7. Mä kanssa paimenten (Ilkka Kuusisto, K. V. Tamminen)


Hilja Haahti: katkelma runosta Matkalla joulukirkkoon


8. Joulukirkkoon (R. Raala, Immi Hellén, sov. Merja Rajala)

Joulu_tarina2020

Konsertti on peruttu koronarajoitusten takia – Ohjeita 11.12.2020 klo 19 Joulun tarina -konserttiin osallistujille

Esiintyminen ja konsertoiminen vaatii tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja toteutusta näin pandemian aikaan. Otamme vakavasti vastuumme tapahtumajärjestäjinä ja noudatamme konserteissamme käytössä olevia suosituksia. Luethan tämän tarkkaan ennen konserttiimme tulemista. Edellytämme turvaohjeisiin sitoutumista kaikilta laulajiltamme ja jokaiselta yleisöön saapuvalta.

 1. Voit osallistua konserttiimme VAIN jos olet täysin terve etkä ole altistunut tartunnoille esimerkiksi matkan vuoksi edellisten kahden viikon aikana. Toivomme, että sinulla on käytössäsi koronavilkku-sovellus.
 2. Voimme ottaa konserttiimme Kuopion tuomiokirkkoon vain 150 kuulijaa.
 3. Koska kuulijapaikkoja on rajoitetusti, suosittelemme paikan varaamista ennakkoon joko ostamalla ohjelma/lippu täältä tai varaamalla paikat etukäteen tällä lomakkeella. Etukäteen maksettu lippu vaihdetaan käsiohjelmaan kirkon ovelta konserttiin saapuessa. Varatun paikan saa lunastettua ostamalla käsiohjelma niin ikään kirkon ovelta. Ohjelmia saa ovelta 45-15 minuuttia ennen konsertin alkua. Lunastamattomat paikat vapautamme myyntiin varttia ennen konsertin alkua. Mikäli konsertti on loppuun varattu, ilmoitamme siitä nettisivuillamme ja Facebook-sivullamme. Mikäli joudut perumaan varauksesi, voit tehdä sen samalla lomakkeella kuin varasit paikkasi.
 4. Pidäthän vähintään metrin turvavälin toisiin tullessasi kirkkoon ja odottaessasi ohjelman lunastamista, liikkuessasi kirkossa ja poistuessasi konsertista.
 5. Toivomme, että ohjelmat maksetaan ensisijaisesti korttimaksulla.
 6. Pidä huolta käsihygieniasta. Käsidesiä on saatavilla myös kirkkoon mentäessä.

Pidätämme oikeuden perua tai siirtää konsertin, mikäli olosuhteet muuttuvat sellaisiksi, ettemme koe konsertin toteuttamista näillä ohjeillakaan turvalliseksi kaikille osallistujille. Siinä tapauksessa ilmopitamme asiasta nettisivuillamme ja Facebook-sivullamme sekä lähetämme sähköpostiviestin paikan varanneille.

Ohjeita Tribuutti-konsertteihin osallistujille

Esiintyminen ja konsertoiminen vaatii tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja toteutusta näin pandemian aikaan. Otamme vakavasti vastuumme tapahtumajärjestäjinä ja noudatamme konserteissamme käytössä olevia suosituksia. Luethan tämän tarkkaan ennen konserttiimme tulemista. Edellytämme turvaohjeisiin sitoutumista kaikilta laulajiltamme ja jokaiselta yleisöön saapuvalta.

 1. Voit osallistua konserttiimme VAIN jos olet täysin terve etkä ole altistunut tartunnoille esimerkiksi matkan vuoksi edellisten kahden viikon aikana. Tämä tarkoittaa suojautumatta matkustamista julkisissa liikennevälineissä sekä liikkumista kohonneen tartuntariskin alueilla myös Suomessa. Toivomme, että sinulla on käytössäsi koronavilkku-sovellus.
 2. Otamme konserttiin vain sen verran kuulijoita, että heidän välillään pystytään pitämään turvavälit (vähintään yksi metri) ja väli laulajiin vähintään kahdessa metrissä, ellei kyseessä ole saman seurueen henkilöistä.
 3. Koska kuulijapaikkoja on todella rajoitetusti, voit varata paikan itsellesi etukäteen torstain 10.9.2020 konserttiin ja sunnuntain 13.9.2020 konserttiin. Varatun paikan saa lunastettua lunastamalla käsiohjelman/ varattu istumapaikka ovelta 30-15 minuuttia ennen konsertin alkua. Lunastamattomat paikat vapautamme varttia ennen konsertin alkua. Mikäli konsertti on loppuun varattu, ilmoitamme siitä nettisivuillamme ja Facebook-kanavallamme. Mikäli joudut perumaan varauksesi, voit tehdä sen voxpolaris(a) gmail.com -osoitteeseen. Varaukset poistuvat myös automaattisesti varttia ennen konsertin alkua, mikäli niitä ei ole siihen mennessä lunastettu.
 1. Pidä vähintään metrin turvaväli toisiin myös tullessasi kaupungintalolle, odottaessasi ohjelman lunastamista, liikkuessasi kaupungintalon tiloissa ja poistuessasi konsertista.
 2. Toivomme, että ohjelmat maksetaan ensisijaisesti korttimaksulla.
 3. Ohjelmahinta sisältää kertakäyttöisen maskin käytettäväksi konsertin aikana. Maskeja on myös ostettavissa konserttiin 1 € hintaan.
 4. Pidä huolta käsihygieniasta. Käsidesiä käytetään ohjelmamyynnissä ja sitä on saatavilla myös konserttisaliin mentäessä.
 5. Voit ottaa ulkovaatteesi mukaan konserttisaliin, jotta vältämme ruuhkien syntymistä naulakoille.

Pidätämme oikeuden perua tai siirtää konsertin, mikäli olosuhteet muuttuvat sellaisiksi, ettemme koe konsertin toteuttamista näillä ohjeillakaan turvalliseksi kaikille osallistujille. Siinä tapauksessa ilmopitamme asiasta nettisivuillamme ja Facebook-sivullamme sekä lähetämme sähköpostiviestin paikan varanneille.

Vox Polaris -kuoron Tribuutti-konsertit

Vox Polaris esiintyy Kuorojen venetsialaisissa la 29.8.2020 Kuopiossa

Vox Polaris esiintyy lauantaina 29.8. klo 18 Bellarannassa, klo 19 Snellmanin puistossa ja klo 19:30 Satamatorilla Kuorojen venetsialaiset -tapahtumassa.

Kuorojen venetsialaiset

Kuopiolaiskuorojen syyskauden avajaiset lauantaina 29.8.2020

Kuorojen venetsialaiset on kuuden kuoron ja yhden lauluyhtyeen yhteistapahtuma, joka näkyy ja kuuluu Kuopiossa lauantaina 29.8.2020. Venetsialaiset on tapa juhlia kesä-, veneily- ja mökkikauden päätöstä, mutta kuorojen osalta se on lähtölaukaus syksyn kuorokauteen.

Tapahtumassa mukana olevat kuopiolaiset kuorot Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, Naiskuoro Sawotta, viihdekuoro Sawo Ensemble, Seniorikuoro, lauluyhtye Veljmiehet, sekakuoro Veljsiskot ja kamarikuoro Vox Polaris esiintyvät noin vartin mittaisin minikonsertein eri puolilla kaupunkia. Esitykset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja niitä on yhteensä 16 päivän aikana. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille kuopiolaisille kuoromusiikin ystäville vauvasta vaariin.

Kuorojen ohjelmistossa on niin klassikkoja kuin popmusiikin helmiä a cappella. Tunnelma vaihtelee serenadeista isänmaalliseen ja herkän romanttisesta tanssijalat liikkeelle saaviin rytmeihin.

Esiintymispaikat ja -ajat

Tribuutti – Pop- ja rockmusiikin helmiä a cappella

Konserttipäivät ovat vaihtuneet ensi syyskuulle. Noudamme tapahtumassa turvaohjeita. Voit myös varata paikan itsellesi.

TRIBUUTTI on Vox Polaris -kuoron vuoden 2020 projekti, joka valmistuu esityskuntoon syyskuussa. Esitämme Tribuuttia to 10.9.2020 klo 18 (PERUTTU), su 13.9. klo 16 (uusi konserttiaika) ja su 13.9.2020 klo 18 Kuopion kaupungintalolla. Tribuutti on konserttikokonaisuus rock- ja popmusiikin helmiä, joita esitetään a cappella eli pelkästään ihmisäänin ilman säestystä. Paitsi laulut itse, kuorolaiset esittävät myös kitarasoolot ja rytmiset elementit omaa ääntään ja kehoaan käyttäen.

TRIBUUTTI-ohjelma sisältää mm. seuraavien esiintyjien musiikkia:

 • Queen (Bohemian Rhapsody, We Will Rock You)
 • Beatles (Yesterday, Blackbird)
 • James Brown (I feel good)
 • Eric Clapton (Wonderful Tonight)
 • Sting (Fields Of Gold)
 • George Michael (Faith)

TRIBUUTTI-esitys taipuu moneen: täysimittaiseksi tunnin konsertiksi tai pienemmäksi 10 – 30 minuutin esitykseksi eri tilaisuuksissa. Soittimia tai äänentoistoa ei tarvita (ellei ole kyse ulkoilmatilaisuudesta isolle kuulijakunnalle). Toteutamme TRIBUUTTI-esityksiä tilauksesta syyskuu – joulukuu 2020 aikana.

Lue konserttiimme liittyvät turvaohjeet sekä paikkojen varauksesta täältä.

Joulun tarina -konsertit 2019

Joulun tarina

niin kuin se on kautta vuosisatojen kerrottu

Vox Polaris -kuoron joulukonsertti
Jaana Turunen, kuoronjohto
Urpu-Maarit Bruun, lausuja

 • Nilsiän kirkko su 1.12. klo 15
 • Siilinjärven kirkko pe 13.12.2019 klo 19
 • Kuopion tuomiokirkko  ti 17.12.2019 klo 19
 • Maaningan kirkko su 22.12. klo 17

Ohjelma 10 €.

Yhteistyökumppanimme Järvi-Kuopion seurakunta, Siilinjärven seurakunta, Siilinjärven musiikinystäväin yhdistys, Kuopion tuomiokirkkoseurakunta ja Kallaveden seurakunta.

Joulun tarina vie musiikilliselle aikamatkalle joulun kertomuksiin

Vox Polaris -kuoron joulukonsertit 2019

Vox Polaris -kuoron jouluna 2018 ensiesityksensä saaneita Joulun tarina -konsertteja kuullaan tänäkin vuonna. Erinomaisen yleisöpalautteen myötä Joulun tarina esitetään neljään kertaan joulukuussa 2019: Nilsiän kirkossa 1.12., Siilinjärven kirkossa 13.12., Kuopion tuomiokirkossa 17.12. ja Maaningan kirkossa 22.12.

Joulun tarina -konserit kuljettavat kuulijat joulun ajan tapahtumien läpi. Eri vuosisatojen ja eri kulttuurien joulumusiikki tuo omat näkökulmansa ikiaikaisiin kertomuksiin ja suomalaisiin jouluperinteisiin. Joulun tarina alkaa ennustuksista ja päättyy joulun kellojen sointiin. Se kertoo Marian ja enkelin tapaamisesta, paimenista ja enkeleistä kedolla sekä itämään tietäjien vierailusta. Konsertin kohokohta koetaan seimen äärellä, O magnum mysterium, suuren salaisuuden luona. Esitys jaksottuu suomalaisten runoilijoiden runokatkelmin.

Vanhimmat konsertissa kuultavat kappaleet ovat keskiajalta, uusimmat meidän aikamme säveltäjiltä. Suomalaisten joululaulujen lisäksi kuullaan joulumusiikkia Venäjältä, Ukrainasta, Amerikasta, Ranskasta, Saksasta ja Itävallasta.

 

Äänitettty Joulun tarina -konsertissa 2018 Vehmersalmen kirkossa.

Konsertit toukokuussa 2019

Kuuntele sadetta, kuuntele kesää

Jazzahtavaa ja modernia musiikkia kesästä, rakkaudesta, rohkeudesta, muutoksesta, haikeudesta ja unelmista

 • Kuopion kaupungintalon juhlasalissa su 12.5.2019 klo 18
 • Salmin salissa Siilinjärvellä su 19.5.2019 klo 14

Ohjelma 15/10 €

Kuuntele sadetta, kuuntele kesää -konsertti koostuu kahdesta musiikillisesta kokonaisuudesta. Konsertin alkupuolella kuullaan uutta ja uudehkoa kuoromusiikkia. Jälkipuoliskon kappaleet ovat taas sovituksia tunnetuista jazz-kappaleista. Laulujen aiheet muodostavat kesäisen tarinan, jossa toistuvat rakkauden, rohkeuden, muutoksen, haikeuden ja unelmien teemat.

Joulun tarina 2018

Vox Polaris -kuoron joulukonsertti

Joulun tarina

niin kuin se on kautta vuosisatojen kerrottu

 • Kuopion tuomiokirkko pe 14.12.2018 klo 19
 • Vehmersalmen kirkko su 16.12.2018 klo 15
 • Suonenjoen kirkko pe 21.12.2018 klo 18

Vox Polaris -kuoro johtajanaan Jaana Turunen

Urpu-Maarit Bruun, lausuja

Vox Polaris -kuoron joulukonsertti kuljettaa kuulijat joulun ajan tapahtumien läpi. Eri vuosisatojen ja eri kulttuurien joulumusiikki tuo omat näkökulmansa ikiaikaisiin kertomuksiin ja suomalaisiin jouluperinteisiin. Joulun tarina alkaa ennustuksista ja päättyy joulun kellojen sointiin. Se kertoo Marian ja enkelin tapaamisesta, paimenista ja enkeleistä kedolla sekä itämaan tietäjien vierailusta. Konsertin kohokohta koetaan seimen äärellä, O magnum mysterium, suuren salaisuuden luona. Esitys jaksottuu suomalaisten runoilijoiden runokatkelmin.

Vanhimmat konsertissamme kuultavat kappaleet ovat keskiajalta, uusimmat meidän aikamme säveltäjiltä. Suomalaisten joululaulujen lisäksi kuullaan joulumusiikkia  Venäjältä, Ukrainasta, Amerikasta, Englannista, Ranskasta, Saksasta ja Itävallasta. (Linkit vievät musiikkinäytteisiin.)

Ohjelma 10 €, konsertti kestää noin 60 min

Vox joulukonsertti 2018

Ajan jalanjälkiä -konsertti 22.4.2018

Me olemme musiikin tekijöitä.

Me olemme haaveiden haaveilijoita

Me vaellamme yksinäisillä aallonmurtajilla

Me istumme syrjäisten purojen varrella

Me olemme epäonnisia ja maailman hylkäämiä, joiden ylle kelmeä kuu luo valoaan

Ja silti me olemme niitä, joiden vaikutus näkyy ikuisesti.

– Katkelma Arthur O’Shaughnessyn runosta Ode –

Vox Polaris -kuoron konsertissa su 22.4.klo 18 Kuopion kaupungintalolla kuullaan lauluja, jotka on sävelletty mieleenpainuvien ja vahvojen runojen pohjalta. Konsertin otsikko Ajan jalanjälkiä mukailee surrealistisen runouden meksikolaisen mestarin Octavio Pazin tekstiä, joka kehottaa kuuntelemaan ajan jalanjälkiä, joita syntyy toisessa ajassa, joka on nyt. Tämän Nobel-palkitun runoilijan kuolemasta tulee 20 vuotta muutama päivä ennen konserttia.

Muita konsertissa kuultavien kappaleiden runoilijoita ovat mm. William Shakespeare, Edmund Waller, Eila Kivikk’aho, Toivo Pekkanen ja Charles Anthony Silvestri. Näiden eri vuosisadoilla ja eri kulttuureissa eläneiden runoilijoiden tekstit kertovat syntymästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja muutoksesta, elämän spiraalimaisesta kiertokulusta. Ne kertovat asioista, jotka ovat koskettaneet ja muuttaneet ihmisiä ennen meitä ja tekevät näin meidän jälkeemmekin.

Musiikillisesti Ajan jalanjäljet -konsertti liikkuu tässä päivässä. Esityksen kappaleet ovat peräisin aikamme tunnettuilta kuorosäveltäjiltä, mm. Eric Whitacrelta, Einojuhani Rautavaaralta, Matthew Whittallilta, Jussi Chydeniukselta ja Mia Makaroffilta. Näiden säveltäjiän tyylit vaihtelevat minimalismista elokuvamusiikin mahtipontisuuteen, klassisesta kuorolaulusta populäärimusiikin rytmiin ja harmonioihin.

Syntymä sekä kuolema ja niiden välissä kokonainen elämä, kestää se sitten sekunnin tai sata vuotta, kaikista jää jälkiä, näkyviä ja näkymättömiä. Jokaisella kuuluisi olla joku, joka jää häntä muistelemaan, etteivät ihmisen jäljet katoaisi kokonaan.

– Elina Kaunisto-

Kuuletko sinä ajan jalanjälkiä?

Ajan jalanjälkiä 2018