Uutiset

Sielukas konsertti pyhäinpäivänä Kuopion tuomiokirkossa

Vox Polaris -kuoron uutena taiteellisena johtajana aloitti kesällä Jaana Turunen. Rauhallisen tutustumisvaiheen sijaan päätettiin tarttua heti reilusti härkää sarvista, kun Jaanan kautta kuorolle tarjoutui mainio mahdollisuus konsertoida pyhäinpäivänä tuomiokirkossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuva kuorosta Tuomiokirkossa.

Jaanalla oli selkeä suunnitelma konsertin ohjelmasta, jota lähdettiin ottamaan haltuun normaalia tiiviimmällä harjoitusohjelmalla. Reilun kahden kuukauden intensiivinen panostus kantoi hedelmää pyhäinpäivänä. Ilman säestystä esittämillään Eric Whitacren kappaleilla Lux Aurumque ja Sleep kuoro onnistui luomaan konsertin alkuun tunnelman, jota kuulijat kuvasivat palautteessaan mm. seuraavasti:

Uskomattoman upeaa laulua alusta alkaen. Harvoin kuulee niin korkeita ääniä. Kuoron ääni oli niin yhteensopiva ja puhdas.”

Tätä intensiivistä tunnelmaa täydensi upeasti mezzosopraano Annastiina Tahkolan tulkitsema Samuel Barberin kappale Sure On This Shining Night. Kuoro sai saman säveltäjän surullisen mutta kauniin kappaleen Agnus Dei soimaan myös vaikuttavasti urkuri Anu Pulkkisen säestämänä. Kappale on kuoroversio säveltäjän hyvin tunnetusta teoksesta Adagio for Strings. Harjoitusvaiheessa kappaleen hidas tempo yhdistettynä äänialojen ylärajoille kirjoitettuhin stemmoihin haastoi laulajia, mutta kreivin aikaan eli edellisen illan kenraaliharjoituksessa äänet saatiin onneksi hyvin kohdalleen.

Konsertin tunnelman ylläpitämiseksi esiintyjien siirtyminen urkuparvelle toteutettiin jäljittelemällä katolisen messun äänimaailmaa toistamalla Duruflen Requemissä käyttämiä gregoriaanisia melodioita, josta kuoro sai myös kiitosta kuulijoilta:

Liikkumisesta eivät äänet häiriytyneet, vaan ihmettelin, että laulajat olivat siirtyneet parvelle.
Konsertti oli hienosti miettitty kokonaisuus, jossa siirtymiset toimivat osana konserttia.

Konsertin pääteoksena esitettiin Maurice Duruflén Requiem. Yhteistyö urkuri Anu Pulkkisen, mezzosopraanosolisti Annastiina Tahkolan ja baritonisolisti Valtteri Tuomikosken kanssa sujui kerrassaan hienosti. Konsertti oli kokonaisuudessaan onnistunut ja selkeä osoitus kuoron kyvystä vastata uuden johtajan esittämiin vaatimuksiin. Yeisöltä saatiinkin erittäin positiivista palautetta:

Kiitokset konsertista sekä kuorolle,kuoronjohtajalle että solisteille hienosta musiikista ja vaativan ohjelmiston hyvästä esityksestä.
Kylmät väreet ja kostuneet silmäkulmat eivät voi olla väärässä.
Käsiohjelmassa suomennokset hyvä juttu. Kuoron esitys oli elämys. Hyvä mieli ja tunnelma jäi kotiin viemiseksi.
Musiikki oli sanoinkuvaamattoman kaunista, kuuntelin lauluanne mykistyneenä, silmät suljettuina, varsinkin kun lauloitte urkupalvelta. En ollut aiemmin kuullut Requiemiä enkä niin ollen oikein tiennyt mitä odottaa, mutta nyt tahtoisin kuulla sen uudestaan ja uudestaan. Älkää jättäkö esitystänne yhteen kertaan, tehkää siitä vaikka Pyhäinpäivän perinne!
Erityisesti ”kovaa ja korkealta” -kohdat oli tosi hienoja ja meni iholle.
Kuoro osasi laulaa hiljaa, mikä sopi pyhäinpäivään.
Kotikriitikkoni, jolta olen tottunut saamaan suoraa palautetta, piti konsertista kovasti ja sanoi, että kuoro on ihan uudella tasolla ja kehittynyt huimasti.
Konsertti oli niin upeaa kuultavaa, että kirkkomusiikkikonsertteja tuomiokirkkoon koska pystytte erinomaisesti kyseisen tilan täyttämään, myös hiljaa laulaen, saatikka urku auki tuutaten. Musiikin tunsi koko kropassa. Kiitos!

Hienosti onnistuneen konsertin ja kannustavan palautteen voimin on hyvä jatkaa kohti joulua ja kevätkautta, jonka pääkonsertin nimi tulee olemaan A Boy and a Girl. Pysykäähän kanavalla 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuva kuorosta Tuomiokirkon portailla.

Uusi koelaulu tulossa – tenoreita kaivataan kuoroon

Kuoroon otetaan jälleen uusia, lähinnä mieslaulajia, koelaulun kautta ke 22.11. klo 19.30. Etsimme etenkin tenoreita, mutta myös bassot ovat tervetulleita. Koelauluun ilmoittaudutaan ennakkoon kuoron sähköpostiin voxpolaris@gmail.com. Ilmoittautuja saa vastausviestissä koelaulun tarkan osoitteen, joka on aivan Kuopion ydinkeskustassa. Varaudu esittämään koelaulussa säestyksetön vapaavalintainen laulu.

Lämpimästi tervetuloa!

Vox Polariksen konsertti 4.11.2017 klo 15 Kuopion tuomiokirkossa

Kuopiolainen Vox Polaris -kuoro konsertoi ensimmäisen kerran uuden taiteellisen johtajansa Jaana Turusen johdolla pyhäinpäivänä 4.11.2017 klo 15 Kuopion tuomiokirkossa. Konsertissa kuullaan amerikkalaista ja ranskalaista pyhäinpäivän musiikkia 1930-40 -luvuiltasekä 2000-luvulta. Konsertin järjestävät Vox Polaris -kuoro ja Kuopion tuomiokirkkoseurakunta.

Virtuaalikuorojen tunnetuksi tekemää musiikkia

Konsertin alussa kuullaan kahden amerikkalaissäveltäjän teoksia. Eric Whitacren kappaleet Lux Aurumque ja Sleep ovat nousseet kuorojen suosikkiohjelmistoksi ympäri maailmaa kauniiden harmonioiden ja koskettavan intensiivisyytensä vuoksi. Whitacre on tehnyt kappaleista YouTubeen virtuaalikuoroversiot, jotka on koottu kuorolaisten lähettämistä videoista eri puolelta maapalloa. Sleep on tilausteos erään kuorolaulajan vanhempien muistolle.

Maailman surullisin kappale

Amerikkalaisen Samuel Barberin kappale Agnus Dei on nimetty maailman surullisimmaksi kappaleeksi. Agnus Dei on kuoroversio Barberin kappaleesta Adagio for Strings, jota on käytetty monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, tunnetuimpana Oscar-palkittu elokuva Platoon – nuoret sotilaat. Toinen konsertissa kuultava Barberin teos Sure on This Shining Night on yksi eniten esitetyistä Barberin yksinlauluista.

Gregoriaanisia sävelmiä ja ranskalaista romantiikkaa

Konsertin pääteoksena kuullaan Barberin aikalaisen, ranskalaisen säveltäjän Maurice Duruflén Requiem vuodelta 1947. Teoksen mezzosopraanosolistina laulaa Sibelius-kilpailuvoittaja ja Savonia AMKn laulun lehtori Annastiina Tahkola. Baritonisolistina laulaa Kuopion oma Valtteri T. eli Valtteri Tuomikoski, joka on Taideyliopiston Sibelius Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri ja kirkkomuusikko. Urkurina teoksessa toimii tuomiokirkon urkuri Anu Pulkkinen.

Duruflén Requiem on yhdistelmä gregoriaanisia sävelmiä ja jälkiromanttista musiikkia modernein maustein. Teoksen rikkaat harmoniat tulevat esiin varsinkin urkurin haastavissa osuuksissa ja ranskalaisromanttisten urkujen äänimaailman kautta. Duruflé omisti teoksen isänsä muistolle. Teoksen esikuvana on ollut toisen ranskalaissäveltäjän Gabriel Faurén Requiem, joka on yksi eniten esitetyistä muistomessusävellyksistä.

Vox Polaris -kuoro

Vuonna 2011 perustettu Vox Polaris -kuoro on sitoutumaton sekakuoro, jonka tarkoituksena on tarjota monipuolista ja korkeatasoista kuoromusiikkia kuulijoilleen. Laulajat kuoroon valitaan koelaulun kautta. Kuoro esittää eri tyylilajien sekä säestyksetöntä että säestyksellistä kuoromusiikkia. Kuoron yhtenä toimintaperiaatteena sen perustamisesta lähtien on ollut paikallisten muusikoiden työllistäminen ja kulttuurinen yhteistyö yli rajojen. Kuoron taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Jaana Turunen.

Duruflé – Barber – Whitacre

Requiem

Pyhäinpäivän musiikkia Ranskasta ja Amerikasta

Kuopion tuomiokirkossa

lauantaina 4.11.2017 klo 15

Ohjelma 15 € / 10 €

Vox Polaris -kuoro

johtajanaan Jaana Turunen

Annastiina Tahkola, mezzosopraano

Valtteri Tuomikoski, baritoni

Anu Pulkkinen, urut

Uusi kuoronjohtaja

Vox Polaris -kuorolle uusi johtaja

Kuopiolainen sekakuoro Vox Polaris aloittaa syksyn harjoituskauden uuden kuoronjohtajan Jaana Turusen kanssa. Elokuun alusta kuoron taiteellisena johtajana aloittanut Turunen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri; kuoronjohtaja, laulaja ja kirkkomuusikko. Hän johtaa myös perustamansa Lauluklubi Maestran toimintaa, sekakuoro VIMMAa ja nuorisokuoro Beatia. Kuoronjohtajan kokemusta Turusella on myös tamperelaisesta Händel-kuorosta sekä erilaisista seurakuntien kuoroista mm. Tampereelta, Porvoosta ja Nurmijärveltä.

Maurice Duruflén Requim tuomiokirkkoon

Vox Polaris -kuoro valmistaa syyskauden konserttia pyhäinpäiväksi la 4.11.2017 klo 18 Kuopion tuomiokirkkoon. Ohjelmiston päänumerona tulee olemaan Maurice Duruflén Requiem. Muita konserttiin tulevia kappaleita ovat Eric Whitacren Lux Aurumque ja Sleep sekä Samuel Barberin Agnus dei. Konsertin solistina laulavat mezzosopraano Annastiina Tahkola sekä myöhemmin julkaistava baritonisolisti. Urkurina konsertissa on Anu Pulkkinen.

Kuoron ja uuden johtajan yhteisenä tavoitteena on nostaa kuoron osaamista ja parantaa sointia entisestään kohti ammattimaista tasoa. Alustavia suunnitelmia on tehty myös jo vuodelle 2018. Kevään a cappella -konsertista suunnitellaan hieman viihteellisempää.

Kuoro pitää avointen ovien päivän la 2.9. klo 10-16 kaikille kuoroon liittymisestä kiinnostuneille Rajalan koulun Saarela-salissa. Koelaulu pidetään samana päivänä klo 16. Kuoro kaipaa etenkin mieslaulajia riveihinsä.